6 tips voor je GIFF video – GIFF 2017

-

Seattle – Ook dit jaar vindt het GIFF (Geocaching International Film Festival) weer plaats. Tot en met 1 augustus kunnen Geocachers hun video insturen en kans maken op leuke prijzen. 

Ben je een filmmaker, een Geocachers, of iets daartussen in, dan is GIFF 2017 dé ideale kans om jouw Geocaching video aan duizenden Geocachers over de hele wereld te laten zien. Stuur je video in vóór 1 augustus 2017!

Voordat je begint met filmen hebben wij 6 tips voor een Oscar winnende video voor je op ‘n rijtje gezet!

 

1. Ken de regels voor een video

Serieus. Lees de regels. Voorgaande jaren heeft Geocaching HQ video’s moeten diskwalificeren die:

  • Langer waren dan 4 minuten. Je video wordt dan onmiddellijk uit de wedstrijd gehaald.
  • Spoilers laten zien van Geocaches die al bestaan zonder dat je toestemming hebt van de eigenaar of als die Geocache niet aan de voorwaarden van een Geocache voldoet. Als je geen toestemming hebt van de eigenaar van de cache mag je geen spoilers laten zien. Als je wel toestemming hebt moet je dat in de video duidelijk maken met een notitie.
  • Content laten zien die niet ‘familie vriendelijk’ is. Met familie vriendelijk bedoelen we: geen naaktheid, seksueel getinte inhoud of andere suggestieve inhoud, heiligschennis, (vuur)wapens, racistische beelden of uitlatingen, intimiderende of anderszins aantstootgevende inhoud of inhoud die ongepast is voor kinderen, zoals geweldadige of angstaanjagende inhoud. In het verleden zijn er meerdere video’s gediskwalificeerd omdat er scènes in zaten die beangstigend zijn voor jonge kinderen.
  • Inhoud zoals merknamen, foto’s, muziek, etc…  in zat waar ze geen recht op hadden (®, ©/Copyright).

 

2. Vertel een verhaal die alleen jij kunt vertellen

Er is niks mis mee als je film gaat over een Geocaching love story, een FTF wedstrijd of een ‘Hoe maak ik een Geocache’ video, maar pas op want de jury heeft dat soort video’s al heel vaak voorbij zien komen. Nadat je de video’s van de finalisten van voorgaande jaren hebt gekeken, wat vind jij de kunst van het Geocachen? Hoe geef jij je eigen draai aan dit spel? En niet vergeten dat je eigen film in fictie of documentaire stijl kan zijn.

 

3. Maak het globaal

Geocaching is een inernationaal spel en de GIFF finalisten zijn dat ieder jaar ook. Probeer om een element van de Geocache ervaring te laten zien die
ervoor zorgt dat mensen in alle uithoeken van de wereld zich verbonden voelen. Probeer om een balans te vinden tussen een persoonlijke video en een video waarin andere zich kunnen herkennen.

 

4. Maak het visueel

Laat het zien, niet vertellen! Een video is een visueel medium – je moet je publiek in spanning houden tot de ontknoping door te zorgen dat de voice-over alles kort en bondig verteld. De finalist van het GIFF van 2015 was in staat om, bijna de hele video, geen tekst te gebuiken.

 

5. Minder is meer

Omdat je video 4 minuten mag duren betekend dat niet dat ‘ie dat ook zo lang hoeft te zijn. Vraag jezelf af, “Wat is de makkelijkste manier om dit verhaal te vertellen?” Daarna kun je altijd nog dingen toevoegen. Dit zal je helpen om je te focussen op wat écht belangrijk is en je publiek betrokken te houden. Finalist van GIFF 2015, Travel Bug Story, verteld een lief en simel verhaal in minder dan 2 minuten!

 

 

6. Kwaliteit boven kwantiteit

We begrijpen dat je Geocaching leuker vind dat een video maken – ze zijn heus niet op zoek naar een Hollywood film hoor. Ze zijn, hoe dan ook, op zoek naar video’s die er goed uitzien (en klinken) op een groot doen. Hoeveel je ook van je GoPro houdt die je tijdens het Geocachen draagt, je kunt beter een camera op een statief met een externe microfoon gebruiken. Als je die niet hebt, vraag dan een vriend om je camera met ingebouwde microfoon vast te houden of gebruik bijv. een bankje om ‘m op te zetten. Een finalist van de GIFF van 2015, The Future of Geocaching, is daar een goed voorbeeld van. En als je op zoek bent naar meer technische tips, kijk dan eens op Vimeo’s Video School!