AR caches – Geocache van de toekomst?

-

Je hebt er misschien al eens van gehoord: AR (Argumented Reality). Sinds kort zijn er ook een aantal AR caches te vinden. AR caches zijn momenteel een experiment van geocaching.com.

Wij vroegen ons af wat AR caches nou precies zijn en daarom interviewde we Wiboke, CO van enkele AR caches.

Wie is Wiboke?

“38 jaar jong, gelukkig getrouwd met mevrouw Wiboke. Trotse vader van 2 prachttieners (14 & 15). Ondertussen ben ik al 10 jaar “Full time house manager” of in de volksmond beter bekend als “huisvader”. Na het reilen en zeilen in het huishouden hou ik me met veel plezier bezig met geocaching.”

Wanneer en hoe heb je geocachen ‘ontdekt’?

“Op een avond In maart 2013 zat ik de film ‘Splinterheads’ te kijken. Op een bepaald moment waren ze in de film op zoek naar een cache, ze legde het uit wat het was en toen ik de bedoeling er van zag heb ik de film op pauze gezet en direct opgezocht of dit wel echt bestond.

Dezelfde avond had ik nog een account aangemaakt en begon ik me er wat in te verdiepen. De volgende dag stond ons eerste lachertje dan ook al op de kaart en waren we zoals vele verslaafd geraakt aan deze fantastische hobby.”

Je hebt al verschillende caches verstopt. Waarom nu een AR cache?

“Toen ik in mijn database de nieuw uitgekomen caches aan het bekijken was vielen er direct enkele op. Er stond in hoofdletters ‘AR_’ voor de beschrijving. Natuurlijk dacht ik meteen aan een nieuw rondje of zo, maar dat bleek dus niet het geval te zijn. Bij het openen van een cachepagina zag ik al snel dat dit om iets totaal nieuw ging. Nadat ik eerst zelf een AR gespeeld had zag ik dit nieuwe platform wel zitten om mee aan de slag te gaan.”

Wat is een AR-cache?

“Een AR-cache kan enkel gespeeld worden op een smartphone. AR staat voor augmented reality oftewel toegevoegde realiteit. Dit wil zeggen dat er een live, direct of indirect, beeld van de werkelijkheid is waaraan virtuele elementen worden toegevoegd door een computer. Door middel van sensordata van de smartphone kan er extra informatie gegeven worden aan de omgeving. In het geval van een AR-cache wordt er dan informatie toegevoegd voor het vinden van een geocache. “

Hoe bouw je een AR-cache?

“In de guidelines kan je vinden welke app’s er worden toegestaan om mee te werken. Voorlopig zijn dit ‘HP Reveal, Metaverse of TaleBlazer’. Aangezien dit voor mij ook de eerste kennismaking was met AR had ik de gulden middenweg genomen en gekozen om Metaverse te leren. Allereerst begon ik uiteraard met de nodige tutorials te bekijken en zo leerde ik wat er allemaal mogelijk was met het programma. Daarna begon ik na te denken hoe ik dit kon gebruiken om een geocache te maken.

Er zijn zoveel mogelijkheden om AR te gebruiken voor geocaching. Je kan ervoor kiezen om eerst thuis iets te laten spelen (bv. een quiz of een spel) om zo een coördinaat te verkrijgen. Maar je kan ook ter plekke een hele tocht verzinnen waar je onderweg vragen moet beantwoorden of iets zoeken. Als je goede ideeën hebt en wat fantasie kan je hier heel mooie dingen mee maken.”

Wiboke, bedankt voor het interview.

De caches van Wiboke zijn: GC7RCJH, GC7RHM3 en GC7RTG2. Wil je andere AR caches opzoeken, kijk dan eens in deze lijst.

Wil je zelf een AR cache maken, lees dan zeker even de richtlijnen voor het plaatsen van een AR cache. Je hebt nog tot 6 september de tijd om een AR cache in te dienen. Na 6 september gaat Groundspeak bekijken wat met de AR caches gaat gebeuren.


Kop afbeelding: © Groundspeak Inc. (dba Geocaching)