Verborgen schatten Portugal

-

Ongeveer een maand of 10 geleden kregen we vrienden te gast die op dat moment net 2 maanden in de Algarve woonden. Ze kwamen met hun kinderen en dan heb je andere gesprekken en ander vertier. Tenminste, zolang de kinderen aanwezig zijn en aandacht verlangen. Deze bewuste kinderen wilden dat heel nadrukkelijk en terecht want zeg nu zelf jezelf uren vermaken met lego en/of playmobil in een vreemd huis is ook niet alles.

Hun ouders waren al een tijdje bezig met geocachen en de kinderen, toen 4 en 5 jaar, deden vrolijk mee. Uren konden ze daarmee zoet zijn, ze vonden het spannend en het bracht voldoening. Bovendien waren ze lekker buiten bezig en konden ze al hun energie en creativiteit erin kwijt. Dat was me nogal wat. Nu had ik ooit weleens gekeken naar dat fenomeen: geocachen, maar had er eigenlijk de lol niet van ingezien. Achteraf bleek dat twee redenen te hebben. De eerste was dat ik mijn Hollandse gierigheid de gratis versie van de app geïnstalleerd had op mijn mobiel. De tweede was dat ik er op dat moment totaal de lol niet van inzag om ‘iets’ wat ergens verstopt was te gaan zoeken. 
Dit totdat mijn vriendin tijdens haar verblijf zei: “Zullen we een rondje gaan geocachen hier in Valbona?”. De kinderen kunnen dan even hun energie kwijt en jij zult je verbazen wat je tegenkomt in je eigen kleine dorpje wat je denkt te kennen. De eerste zin was aantrekkelijk maar het tweede gedeelte trok me over de streep. Zo togen wij op jacht niet op indringers of vossen maar op schatten. Verborgen schatten.

Inderdaad in Valbona bleken 2 caches te liggen waarvan één bovenop onze eigen berg de Mont’Alto. De berg met de kapellen waar ik het vaak over heb. De berg en kapel die ik aanprijs bij onze gasten als bijzondere plek met een bijzonder verhaal. Ook in Ponte da Valbona, bij het watergemaal, bleek een s chat verstopt. De eerste was moeilijk te pakken door de ligging, de tweede was geniaal verstopt. Wat waren we blij met de creatieve geest van de jongste zoon. En ik? Ik was verkocht! Wat was dit leuk, het was veel meer dan al leen maar ‘iets’ zoeken wat een ander had verstopt. 
Thuis gekomen meteen de betaalde versie van de app geïnstalleerd en onszelf aangemeld als leden op de bijbehorende website. Er bleken (grote) Facebook groepen te zijn, ook in Portugal. Er bleken wereldwijd honderdduizenden mensen actief deel te nemen. Er bleken meer dan een miljoen schatten, caches, verstopt te zijn. Er bleken bij ons in een cirkel van 15 kilometer al honderden te liggen. Dat was het moment dat bij ons ook het virus toesloeg. We gaan er niet elk weekend op uit maar soms dan maken we een rondje en gaan op zoek. Hiervan heb ik al vaker verslag gedaan via de website en facebook. Zo zijn we voorzichtig in de omgeving begonnen en waren de eerste cachen vooral van verwondering ‘dat er daar óók één ligt’. We kenden de plekjes nog. Echter al gauw kwamen we, vlakbij huis, op plekken en bij gebouwen waarvan we niet wisten dat die er waren. Je moet weten dat een cache nooit zomaar ergens ligt. Het is altijd een plaats met een verhaal, een bezienswaardigheid, een mooi gebouw, een kerkje, een mooi uitzichtpunt enzovoort.

We ontdekken op deze manier niet alleen de verborgen schatten van het geocachen maar ook de verborgen schatten van Portugal. We ontdekken de schatten in onze directe omgeving. We ontdekken de schatten als we op doorreis zijn en onderweg af en toe stoppen om te zoeken. We ontdekken de schatten als we ergens anders verblijven. We ontdekken Portugal op een unieke manier tot in de kleinste details. 

Wereldwijd is er een groot netwerk van geocachers die ervaringen met elkaar uitwisselen, elkaar soms ontmoeten, elkaar tips geven of gewoon gezellig samen een rondje gaan geocachen. Dit laatste is nu precies wat wij ook willen gaan doen met onze gasten. Wij vertellen onze gasten over de mooiste plekjes bij ons in de omgeving. Denk hierbij aan de watervallen van Fraga da Pena, het leistenen dorp Piódão, de Serra da Estrela met de hoogste bergtop van Portugals vaste land de Torre, het stuwmeer Lagoa Comprida. Echter veel dichterbij huis maar ook tussen deze bekende plekken in liggen kleine dorpjes met mooie verborgen schatten. Geocache schatten en schatten van Portugal. De Portugezen helpen je graag of geven een kleine aanwijzing. Helemaal leuk is om na het vinden van de schat even een bica te drinken in het plaatselijke café. De eigenaar komt er graag bij om je nog meer te vertellen en te vragen. Ook zonder de taal machtig te zijn heb je dan een waardevolle en bijzondere ontmoeting. 

Ben jij geïnteresseerd in een week geocachen in de omgeving van Arganil? Wij plannen graag samen met jou een mooie route om zo de mooiste plekjes te ontdekken. Neem contact op voor meer informatie. Wil je wat langer blijven in dit mooie land maar niet op één plek dan adviseer ik graag een reis op maat. Een mooie route, fijne accommodaties en geocaches op bij zondere plaatsen.

Meer info op www.casatraca.com.